За хотела

снимка с дрон на хотел Бакан Габрово
фасада на хотел Балкан Габрово

История на хотела

В края на 20-те или началото на 30-те години на XIX век в подножието на местността Баждар се изгражда нова сграда за конак, в която се помещава официалната турска администрация. В двора на конака освен двете големи каменни здания (къшли – казармите на войниците), се намират още едно за полицейската стража и околийския управител (каймакамина), турска баня, барутница и чешма. Долната къшла се строи по времето на султан Махмуд II (1808-1839 г.). През май 1859 г., по време на управлението на Абдул Меджид (1839-1861 г.), към конака се строи и горната къшла. Мазето на първата къшла е служило за тюрма (затвор) и барутница. В двете казармени помещения са се намирали постоянно на гарнизон турски войници (без данни откога е тази практика). Войниците от гарнизона са извършвали нощни патрули в Габрово.

След Oсвобождението

Първите проекти и инициативи за промяна в облика на Баждар се прилагат след Освобождението. Със съдействието на Тодор Бурмов, първи министър-председател на Княжество България, на Габровската община са отпуснати от правителството 1650 златни лева за организиране на “тулумбаджийска команда” с коне и помпи.

Пожарната команда в Габрово е създадена по примера на Одеската и Букурещката. Тя е настанена в сградата на конака, превърнат впоследствие в полицейски участък.
В края на 50-те години на ХХ век конакът е разрушен и на неговото място е започнато строителство на хотел. На 2 август 1962 г. е открит хотел-ресторант “Балкан”.

открита част на ресторант в хотел Балкан Габрово
ресторант - хотел Балкна Габрово

Специални поводи

В хотел Балкан ще ви предложим отлично обслужване и условия за незабравимо прекарване на вашия личен празник. Нужно е само да ни споделите кога и как искате да протече събитието, а ние ще се погрижим то да се превърне в скъп спомен за всички присъстващи.

подредени маси в ресторанта на хотел Балкан Габрово
конферентна зала в хотел Балкан Габрово
конферентна зала в хотел Балкан Габрово

Бизнес събития

Като хотел за събития в Габрово, хотел Балкан ви дава възможност да проведете бизнес срещи, семинари, конгресни и тиймбилдинг мероприятия. Може да го направите в конферентната зала, която е с капацитет от 45 места.

В наше лице ще откриете доверен партньор за организиране на делови събития. За успешното им протичане можем да ви съдействаме с опит и техника. Осигуряваме мултимедиен проектор, бяла дъска и озвучителна техника.

Палитра от вкусове и аромати

Модерен ресторант с просторна вътрешна част и красива тераса. Подходящо място за лични и фирмени партита.

Ресторант

Ресторантът на хотел Балкан ще ви предложи уют и елегантна атмосфера. Той е подходящо място както семейни тържества, така и за фирмени празненства. Разполага с 300 места на закрито и 150 на открито.

Нашите готвачи ще се погрижат да се насладите на вкусни специалитети, а за доброто настроение може да разчитате на професионален DJ.

ресторант към хотел Балкан Габрово
маса в ресторант Балкан Габрово