Габрово Печат Е-мейл

 Световна столица на хумора и сатирата

 Град Габрово се намира в подножието на Стара планина. Габрово още е познат като най-дългия град в България. С дължина около 25 километра и ширина на места само около 1 километър той се разпростира по поречието на река Янтра. До Габрово може да се стигне лесно с кола или автобус понеже лежи на един от основните трансбалкански пътища близо до прохода Шипка , също така е и последна спирка на влак с връзка само от Царева ливада. През Габрово минава европейски транспортен коридор 9. Той е областен център на Област Габрово и е в близост до Трявна (18 км), Дряново (20 км) и Севлиево (27 км). Намира се в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина, на река Янтра. Градът е административен център на община Габрово.

     Член на ФЕКГ (Фондация на европейските карнавални градове). Габрово е световна столица на хумора и сатирата. В България е известен с шегите, котките без опашки, гостоприемството на габровци.
Според най-разпространената легенда Габрово е основан от Рачо Ковача преди около 250 години. Историята гласи, че той бил странстващ майстор ковач, който се установил под едно габърово дърво. От там идва името на града- Габрово. Съществуват и други не толкова популярни легенди за първи заселници на Габрово.
Най-вероятно първоначалните заселвания са били около Топлика- извор на пътя към Балкана, в подножието на хълма Петкова нива. Те са станали вероятно преди около 600-700 години, а може би и по-рано. Един от първите писмени документи, в които се споменава Габрово, е от 1704 г. В него се иска разрешение за ремонт на църквата Св. Петка и се казва, че тя е наша от завоюването до ден днешен“. По тези думи може да се съди, че Габрово е съществувало при падането на България под турско робство (1396 г.) и доста преди това, за да има църква.
     Автентичният бит на възрожденското време е пресъздаден в единствения в България действащ музей на открито - Архитектурно - етнографски комплекс "Етъра" на 8 км южно от града. (тел: 066/ 801 831, раб. време: всеки ден зима: 9.00 - 16.30; лято: 8.30 - 18.00)
На 60 дка площ е пресъздаден бита на балканско селище от епохата на Възраждането. Тук всеки занаятчийски механизъм се движи от водата и сръчни майстори извайват накити, грънчарски и медни съдове, гайтани, дървени гаванки. Идеята за Етъра е на архитект Лазар Донков - родолюбец, посветил живота си на благородното дело.
Габровецът е пресметлив и с чувство за хумор. Събира в книжка анекдотите за себе си и ги продава на света. С умението да иронизира и да се надсмива над грозното успява да наложи града като столица на хумора и шегата. На ул. "Брянска" 64 е Смешната къща - Домът на хумора и сатирата" (тел. 066/ 807228, 809300 раб.време: 9.00 - 18.00 ч., лято - без почивен ден, зима - почивен ден неделя) . На 8000 кв.м са експонирани творби на майстори на смеха от 153 страни.
     През м. май са големите културни празници на Габрово с традиционен карнавал и международно биенале на хумора и сатирата.
     Историческата памет на града е съхранена в експозициите на Градския исторически музей (тел 066/ 805 218, раб.време 9.00 - 12.00 ч. и 13.00 - 17.00 ч., почивни дни: зима - събота, неделя, лято - неделя, понеделник) и в Дечковата къща с експозиция "Градски бит и интериор от XIX в."
     Националния музей на образованието (тел 066/ 806 461) е в сградата на Априловската гимназия, в която са учили много известни българи (Алеко Константинов, Емануил Манолов). Байов мост, строен през 1855 г., църквата "Успение Богородично" (1865 г.), часовниковата кула (1835) са шедьоври на ренсансова архитектура, дърворезба и иконопис.
     Символ на Габрово е и паметникът на Рачо Ковача - легендарният основател на града. Заради пословичната си пестеливост габровци са го поставили на скала сред реката.
     Планетариумът (тел: 808 234, раб.време: от понеделник до петък 9.00 - 17.30 ч. по предварителна заявка) и зоопаркът са край пътя за местността Градище на 3 км от Габрово. Оттам се открива прекрасен панорамен изглед към града, а наоколо са руините на ранновизантийската крепост "Градище".
     Местността Узана е планински курорт, разположен на най - обширната Старопланинска поляна. Привлекателен е зиме със ски пистите, а лете - с ухаещи на цветя и горски плодове поляни. На Узана е и географският център на България, отбелязан със специален знак.
     На 22 км южно от Габрово се намира историческия връх Шипка с паметника на Свободата. Източно от него е връх Бузлуджа, записан в историята ни с подвига на Хаджи Димитър, обезсмъртен в Ботевия стих.
     Соколският манастир "Успение Богородично" е създаден с дарения през 1833 г. на около 12 км от центъра на Габрово и на 4 км. от ЕМО "Етър". В годините на робството светата обител подслонява Апостола Васил Левски и четата на Капитан Дядо Никола. Чета от 220 въстаници начело с Цанко Дюстабанов от тук тръгва към безсмъртието, а през Освободителната война манастирът е превърнат в лазарет. Скромна музейна сбирка пази доказателства за непокорния и жаден за просвещение дух на местните хора.
Манастирът е изграден върху отвесна скала, а в двора му осемстенната каменна чешма, съградена от Кольо Фичето и до днес утолява жаждата на пътниците. Църквата е забележително творение на църковна възрожденска архитектура и иконопис.
     На 15 км източно от Габрово е Архитектурно - исторически резерват Боженци. (тел: 066/ 804 462). Къщи в ренесансов стил, цветни дворове с високи дувари, калдъръмени улички ни пренасят в XVIII в. и XIX в. Тук всичко има свое лице, своя история, своя одухотвореност.
 
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!  
© Хотел Балкан- Габрово 2008 - 2014